Dubrovnik

Dag 33   23 juni   

De parel van de Adriatische zee wordt Dubrovnik wel genoemd. En hoe kun je zo’n ‘parel;’ nu beter benaderen dan vanaf zee? Dat doen we dan ook. Vanaf Camping Kate in Mlini kun je met een pad en een trap naar beneden, naar het strand. Daarvandaan vaart ook een bootje enige malen per dag als een soort openbaar vervoer naar Dubrovnik. Voor 50 Kuna p.p. (zo’n 7 euro) vaar je zo in een kleine drie kwartier naar de poort van de stad. Het is een prachtige entree naar een prachtige stad, die niet voor niets op de UNESCO-lijst van Werelderfgoed staat.


Gezicht op Dubrovnik vanuit zee








Dubrovnik is een populaire stop voor cruises en bestemming voor dagtochten. Het is dan ook druk in de stad, heel druk. Opvallend genoeg is het er ook heel schoon; we zien geen papiertje op straat liggen. Natuurlijk maken we de rondwandeling over de bijna twee kilometer lange vestingsmuur rondom de stad. 




Gezicht vanaf de stadsmuur


Al wandelend heb je zo steeds een ander gezicht op de daken van de stad met de kenmerkende rode, ronde pannen. Ook kijk je in de smalle, steile straatjes, die naar de hoofdstraat leiden en in de binnentuinen van twee kloosters. Natuurlijk kijken we bij de haven, waarna we later door de stad slenteren.     



Hoofdstraat in Dubrovnik








We lopen van poort tot poort door de hoofdstraat met zijn afgesleten gladde plaveisel, langs het Rectorenpaleis en langs de kloosters. In een van de straten lezen we bij een galerie van een plaatselijke kunstenaar over de beschietingen van de stad in december 1991 door het leger van Servië en over de daardoor aangerichte schade. Inmiddels is die schade vrijwel overal geheel hersteld. We klimmen de steile straatjes in en blijven eten in de Prijekosteeg, waar de restaurantjes zich aaneen rijgen. 


Er wordt nog altijd gewerkt aan de stad; ook aan de buitenkant van de vestingsmuur. 



Deze werkers hangen letterlijk boven zee

Bus 10 vanaf het onderstation van de kabelbaan brengt ons ’s avonds terug naar de camping.

Gereden met de camper: 0 kilometer


Weer: Blauwe lucht zonnig warm