Belgrado

Servie – Belgrado

Dag 6    27 mei

We zijn de laatste dagen gewend geraakt aan grijs en grauw weer, waarbij de kletterende plensbuien zich afwisselen met zeurende druilregens. Dat weer weerhoudt ons dus niet om - gewapend met paraplu's – het 800 meter lange weggetje van de camping af te lopen naar de hoofdweg om daar bus 704 of 706 te nemen naar het eindpunt in Belgrado-centrum.

Veel speciale gebouwen kent de stad niet, mede omdat deze door de eeuwen heen speelbal is geweest van Ottomanen en Habsburgers. Bombardementen in de Tweede Wereldoorlog en later de Balkanoorlog deden de stad ook geen goed. Toch zijn er her en der nog wel wat oude, pompeuze gebouwen te zien. Verder doet de stad vooral zijn best om bijdetijds, Westers en modern te zijn.

Belangrijkste bezienswaardigheid is het fort, hoog boven de stad, vanwaar je een prachtig zicht hebt op het samen gaan van de rivieren Sava en Donau.


Het fort toren hoog boven de rivier uit

Sava en Donau komen samen


Op de boten aan de overkant van de rivier zijn in de zomer discotheken en dergelijke gevestigd. 


http://www.belgradewalkingtours.com  en  http://belgradefreetour.com/  organiseren wandeltochten met gids door de stad. Een jonge studente van de laatstgenoemde organisatie leidt ons en vier anderen door het centrum.  Ze vertelt ondermeer dat Servische kinderen zowel het gewone als het Cyrillische schrift leren en ook dat inwoners uit de verschillende landen uit het voormalige Joegoslavië eigenlijk dezelfde taal spreken en elkaars dialect kunnen verstaan. Behalve het fort laat ze vooral de uitgaanswijken zien en een markt  en vertelt ze daar over. Het wordt ons wel duidelijk dat de stad een hip en gezellig uitgaansleven kent, wat heel wat jonge toeristen aan trekt. 


Uitgaanswijk Skaderlija



Markt

In uitgaansstraat Silicon Valley

Kerken als de Markus-kerk en de St.Sava basiliek liggen helaas niet op de gevolgde wandelroute.
We hebben echter geen zin meer om de route naar deze plaatsen na de tour nog op te zoeken en rijden met de bus weer terug naar de camping.

Gereden met de camper: 0 kilometer
Overnacht: camping Dunav in Zemun, Belgrado   campercontact nr 15236
Weer: regenachtig